Wednesday, March 15, 2006

Lezzet Turu I

Evet.. Derken yeni bir YE# günü geldi. Bakalim hangi saraylarda kimlere konuk olacagiz ve neler bekliyor bizi?! Beni en cok heyecanlandiran; hem gezip, hem bu leziz yemeklerin tadina bakmakla kalmayip beraberinde ruhumuzu oksayan nefis HiKaYe'leri saray sahiplerimizden dinlemek ve aktarmak olacak.

Lezzet turumuzun ilk davetini Sule Sultan'dan aldik ve hemen Kanada/Richmond Hill dogru yola koyulduk. Orada bizi nefis bir Ezo Gelin Corbasi bekliyordu. Corbalarimizi yudumlarken Sule Sultan bize Ezo Gelin'nin HiKaYe'sini anlatti. Biraz hüzünlendik fakat üstüne nefis asureleri yiyince unutuverdik HiKaYe'nin verdigi hüznü. Bol köpüklü türk kahvelerimizi de yudumladiktan sonra tsk edip ayrildik oradan.

Uzun bir yolun ardindan Ankara'ya SibelSultan'a konuk olduk. Sibel Sultan bizim icin Borani-i Hassa (Ispanak Boranisi) ve Su Muhallebesi yapmis. Borani-i'nin icindeki baharat karisimi cok hos bir tad birakti damagimizda. Pek bir memnun kalarak ayrildik yanindan.

Ve hemen solugu Hanimis Sarayinda aldik. Bize kapidan girer girmez Fatih Millet Kütüphanesi'deki el yazmali "Etterkibat fi Tabhil Halviyyat" adli osmanlica el yazmali bir kitaptan bahsetti ve bize 1976 yili baskili Altın Tabak Ansiklopedisi'nden yaptigi Terkibi Çeşmei Şir (Aslangözü Helvasi) sundu. Bu bastan cikartici tatlimizin tadina bakip ve memnun kalip ayrildik.

Bizi Istanbul'da Ipek Sultan'a bekliyordu. Üsümüstük ve bu nefis Dügün Corbasi icimizi isitti ve yorgunlugumuzu aldi. Corbalarimizi yudumladiktan onlara grip salginindan kurtulmalari icin sifa dileklerimizi aktarip, Sultanimizin ogulcugu Deniz ve kedicigi Pasa'yi da selamlayip ayrildik oradan.


Cebimizden cikardigimiz davet listemizin bugünlük son ziyaretimizi yapacagimiz kisinin Yemek Cini Sarayi oldugunu gördük ve hemen zili bastik. Seyma Sultan bize Yalanci Keskül yapmis. Tatlilarimizi yedik güzel bir sohbetten sonra oradan ayrildik.


Saray sofralarina konuk olup kendimizi Sultan'lar gibi hissetmenin ayricaligi ve verdigi keyif ile yarin ki gezecegimiz ziyafet sofralarinda bulusmak dilegiyle..

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

gülsen'cim merhabalar:))
bu seferki ev sahibinin sen oldugunu bılıyordum ve buna bende bir sekilde katılmak istiyordum ama olmadı işte:((

herkesin ellerine yüreğine sağlık ve seninde gülsen'cim kalemine, yüreğine sağlık...

kucak dolusu sevgiler...

16 March, 2006 10:02  
Anonymous Anonymous said...

Gerçekten bu çalışma çok güzel oldu.Fakat BORANİ-İ HASSA - ISPANAK BORANİSİ çok ilgimi çekti sibel'in söylediği gibi biraz baharatı fazla sanırım. Birde SU MUHALLEBİSİ'ni mutlaka deneyecem yapanların ellerine sağlık.

16 March, 2006 15:43  
Anonymous Anonymous said...

Bence de en güzel konuydu. Tesekkürler! Merakla yapilanlari bekliyorum:)

Suna

16 March, 2006 17:20  
Blogger None none said...

http://universitecan.blogspot.com/ arkadaslar hikayelerinizi bekliyorum

13 February, 2011 17:00  

Post a Comment

<< Home