Monday, July 04, 2005

Coca Cola HiKaYe'si..


©Bilinmiyor (kitap kapagi)

Dünyada 'ok!' kelimesinden sonra en cok 2. taninan kelime Coca Cola. Vaktiyle 40$ alinabilen hisse senetleri suanda 1.3 milyar Euro degerinde :o) Bende bir Coca Cola (light) icisiyim. Dün aksam CocaCola hakkinda güzel bir reportaja denk geldim..

Coca Cola surubunun bulucusu John Stith Pemberton, mide hastasi ve morphin bagimlisi bir kisiymis.Aslinda amaci kendini bu hastaliktan kurtarmak icin bir ilac bulmak olan Atlanta'da yasayan bu eczacinin, sanirim o zamanlar dünyanin en ünlü ve en cok icilen icecegini yaratacagini bilmiyordu. 8 mayis 1886'da ilk kez bu suruptan yapilan sodali icecek, soda barlarinin vazgecilmez icecegi olmus. O zamanki günlük bir ciftcinin tarlada kazandigi yevmiyesiyle es fiyatta olmasina ragmen cok hizli derecede ün kazanmis. 29 mayis 1886'da ilk kez gazetelere ciktiktan sonra cok hizli bir sekilde etraf sehirlerede yayilmis. 1888 yilinda asil bulucusu öldükten sonra baska bir eczaci Asa Griggs Candler 2.300$ karsiligina Coca Cola'nin tüm haklarini almis ve 1892 'The Coca-Cola Company' kurmus.Bir yil sonrada Coca Cola ismini markalastirmis ve 1896'tan itibarende komsu ülkelere ihracatina baslatmis ve o yüzden 1906 yilindan itibaren kokainsiz üretilmis. Coca Cola'nin 120 yillik sirri hala bugüne kadar cözülememis. Onca taklit markalara ragmen hic kimse bugüne kadar o sirri cözememis. Pepsi dahi hic bir zaman Coca Cola'nin satislarina yakalayamamis. Bu gizli tarif suanda Amerika'da saklaniyor. Üretilen surup 'siyah altin' diyorlar adina, 200 ülkeye gönderiliyor ve burada fabrikalarda Coca Cola üretiliyor. Almanya'da 21 tane fabrikasi olan Coca Cola günde 1.3 milyar adet satiliyor. Su aralar belirli yerlerde alinabilecek CokeLight Art Edition siseleri burada!

Ve hakkinda söylenenlere karsi deniliyor ki; Cola'nin icinde 50 tane kesme sekeri yokmus - sadece 10%'u sekermis bu icecegin ;o) Bir et parcasinin 2-3 gün icinde erimesine gelincede; her sodali icecekte olabilecegini söylüyorlar. Yani sirf soda icinde ayni seyin olabilecegini anlattilar -> eti eriten CO2.



Ben saglikli ve sagliksiz diye bir yorum yapmayacagim.. Kesinlikle sekerli, asitli limonata kadar sagliksizdir. Taze sIkIlmis aninda tüketilecek bir meyve suyu kadar saglikli olmadigi kesin. Fakat sehir efsanelerindeki kadar zararli olmadigini bilmek iyi.. Cünkü benim cok sevdigim vazgecemedigim (vazgecmekte istemedigim) bir icecek. Sanirim burada icilen miktar önemli. Günde sadece bu tür sivilar tüketiliyorsa saglikli olmadigi kesindir. Ama diger taraftan zaten az bucuk saglikli yasiyorsaniz, saglik düzeninizi bozmayacaktir..

Cola Cola'nin efsunlu HiKaYe'si ile.. :o)




ps: Nahnu Bey'lerde bugün Blue Soft Drink'ler (Pepsi) hakkinda bir post okudum.. Oraya buyrun!