Thursday, March 16, 2006

Lezzet Turu II

Bugün erken ciktik ki yola; daha fazla bekletmiyelim bize fermanla davet gönderen sultanlari. Dilegimiz konuk olabilmek saray sofralarina ve daha fazla bekletmemek sultanlarimizi..

Bugünkü ilk duragimiz, Saray ziyaretimiz Ankara'da. Ev Cini Sultan karsiliyor bizi. 16. yüzyildan Dane-i Yesil (Yesil Sebzeli Pilav) ve 19. yüzyildan Soganli Yumurta yapmis bize ki sormayin. Yemeklerimizin tadina bakarken o günlerden kalma Kilercibasi HiKaYe'sini anlatiyor Ev Cini Sultan ve kendisine haksizlik yaparak; kesinlikle o zamanlar kilercibasi olamiyacagini acikliyor bize. Padisah'i canlandirisi ve "Tiz vurun kellesine" sözlerine epey bir güldük :o) Dilegine katiliyor ve o zamanlardan kalma Ramazan'in 15.'de yasanan bu güzel adeti biz tekrar canlandirabiliriz diye umud ediyoruz.

Oradan ayriliyoruz cünkü bizi Tokyo/Japonya'da Olsai Sultan bekliyor. Bize Osmanli Mutfagina ait arzu ettigi bir tarif bulamayinca Kirgiz Mutfagindan tatlar hazirlamis. Kirkiz ve Kazaklarin en meshur yemegi Besparmak, bayram ve dügün sofralarini süsleyen Sansa ve katmere benzeyen Kat-Kat-Tokoc yapmis. Bu nefis yemekleri nasil yaptigini dinliyor tadlarina bakip oradan ayriliyoruz.

Istanbul'dabizi Peynir Gemisi Sarayindan Elvan Sultan bekliyor. Kendisinde özel nostaljik bir anisi olan Pekmezli Kara Helva yapmis. Neden nesilden nesile aktarildigini daha iyi anlayabiliyoruz tadina baktiktan sonra. Helvanin Osmanlı Saray mutfaginin en önemli lezzetlerinden biri oldugunu ve o zamanki saraylarda bulunan Helvahane Ocaklarindan anlatiyor bize Elvan Sultan.

Bir dahaki duragimiz Izmit. Nefis ekmek kokularinin yayildigi bir sarayin önünde aliyoruz solugu. Kapiyi bize Binnur Sultan aciyor. 15. ve 16. yüzyilda Osmanli Saray Mutfaginda Sultan Sofralari icin yapilan nefis bir tatli hazirlamis. Tatlimizin adi Birinc Herisesi. Tarifini istedik bize Sirvani'nin agzindan anlativerdi. Kendisine gecmis olsun dileklerimizi iletip, onun bu güzel "sarayi"nda bizi konuk ettigi icin tsk edip ayrildik oradan.

Istanbul'a geciyoruz. Portakal Agaci Sarayinda bizi Hatice Sultan beklemekte. Saray Mutfaklarinda yapilan ve 2. Abdülhamit'in düzenledigi ziyafetin kayitlarinda gecen Acem Pilavi hazirlamis bizim icin. Nefis görüntüsü ve kokusu olan bu pilavin tadi da müthis. Bizim icin son anda yapip ve bizi de davet ettigi icin tsk edip ayriliyoruz oradan.


Istanbul'dan ayrilmiyoruz. Cünkü Bir Tutam Sevgi Sarayina davetliyiz. Bizi Yesim Sultan iceriye buyur ediyor. Hösmerim yapmis. Nasil yaptigini anlatiyor biz tatlilarimizi yerken. Icine bi tutamdan fazla sevgi kattigi da belli oluyor. Ellerine saglik diyip bi baska saraya dogru yol aliyoruz.

Mersin'deyiz Derya Sultan'in misafiriyiz. Ve bize Hünkar Begendi sunuyor. Beraberinde de 2 tane HiKaYe'sini anlatiyor bu yemegin. Can kulagiyla onu dinliyor ve Derya Sultan gibi yemek meraklasi olan ablasi Elif Sultan'a slmlarimizi iletip oradan da ayriliyoruz.

Istanbul'dayiz. Ve Devletsah Sarayinin kapilari acik bizi bekliyor Devletsah Sultan. Bize Tugrul Savkay'in Osmanli Yemekleri adli kitabindan nefis bir yemek yapmis. Kiremit Kebabi. Bu tarz kiremitlerin zor bulundugunu ögreniyoruz Sultanimizdan. Zahmete girip bu yemegi bizim icin yaptigi ve davet ettigi icin tsk edip yanindan ayriliyoruz.

Nezaket Sultan davet etmis Konya'ya Acik Büfe Sarayina. Ve bizde oradayiz. Tam mevsimi gelmis iki sebzeyi birlestirerek bize Ic Baklali Enginar yapmis. Osmanli mutfagi ve o zamanki gerekli el becerisi, egtim ve tecrübe gerektiren teknikler hakkinda faydali bilgiler aliyoruz. Bilgiler ve leziz yemegi icin tsk ediyor Istanbul'a gidiyoruz.

Orada bizi Onur Sultan bekliyor Sarayinda. Bizim icin 2 tane yemek hazirlamis. Dügün Corbasi ve Hünkar Begendi yapmis. Nefis corbalarimizi yudumluyor ve ardindan Hünkarimizin iyiki begendigi yemegi yiyor oradan tsk edip ayriliyoruz.




Adapazari'nda Ece Sultan bekliyor bizi Erguvan Sarayinda. Bizim icin Osmanli'da Helvay-ı Hakanî’nin bir cesidi olan nefis Un Helvasi ve yanina Soganli Yumurta yapmis. Her ikisinin tadina bakiyor ve tsk ederek oradan ayriliyoruz.

Graphomane Sarayinda Özlem Sultan'in misafiriyiz. Derslerine ve yogun temposuna ragmen bizler icin Ali Nazik ve Havuclu Pilav yapmis. Ondan Gaziantep mutfagi ve Ali Nazik hakkindaki anisini dinliyor, tsk edip Istanbul'a gidiyoruz.

Hayris Sultan bekliyoruz bizi. Bizim icin Salcali Köfte yapmis. Biz bu nefis yemegin tadina bakarken o da bize nasil yaptigini anlatiyor. Bizi davet ettigi icin tsk edip Konya'ya dogru yol aliyoruz.


Feyza Sultan bize neler yapmamis ki?! Domatesli Pilav, Tas Kebabi, Yumurta Helvasi ve Firinda kizarmis Pilic. Bize pilav ve kebaplarin mutfagimizdaki yerini anlatiyor. Tas Kebabi tarifini osmanlica olarak aktarmakla kalmiyor Esref Dede'nin Risalesi'nden Helva HiKaYe'sini paylasiyor. Ve bütün bunlara ek olarak Anadolu'da Tandir'da Pilic'in nasil kizartildigini anlatiyor. Ona bu paylasimlarindan ve yapmis oldugu leziz yemeklerden ötürü tsk edip ayriliyoruz.

Kanada'dayiz. Burada Hanife Sultan davet etti bizi. Hosmerim yapmis bizim icin. Hosmerim'in Balikesir'e ait bi tatli oldugunun yani sira kücük HiKaYe'sini anlatiyor Sultanimiz bize. Aslinda 'Hos mu erim' yerine 'cok hos hatunum' olmasi lazimmis bu tatli ;o)



Bir mani ile simdilik son verelim gezimize:

Aksamdan pilavi pisirdim
Gene karnim sisirdim
Ben cok mani bilecektim ama
Yine defterimi yolda düsürdüm..

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Herşey çok güzel. Yapanların ellerine sağlık ve seninde emeğine sağlık Yeşil sultan. Saraylar, sultanlar, padişahlar, fermanlar.... Tam olması gerektiği binbir gece masalları gibi. Sevdim ben bu etkinliği. Teşekkürler!

16 March, 2006 18:34  
Blogger Dilek'ce said...

Gülsen ben de cok sevdim. Konuyu sevmistim yayinlanan tarifler arasinda hic tanimadigim en azindan saray ismiyle tanimadigim tarifler cikti. Tesekkürler, sana kolay gelsin:)

16 March, 2006 21:41  
Blogger YESİM said...

Sevgili Gülşen, ellerine, ağzına sağlık, ev sahibeligin içinde tekrar teşekkürler, herşey ve herkesin tarifi çok güzel, en sevdiğim etkinliklerden biri oldu :)

17 March, 2006 08:32  
Blogger yEşiL said...

Asil sizlere tskler :)

18 March, 2006 00:43  
Anonymous Anonymous said...

yeşilcim emeğine sağlık çok güzel bi anlatım olmuş
ve ayrıca innaılmaz güzel şeyler ortaya çıkmışbütün arkadaşları tebrik ediyorum saygılar

18 March, 2006 08:19  
Blogger yEşiL said...

Melissa ve Ipek'cim; cok tskler. Geziden hosnut kaldiniginiza sevindim :)

22 March, 2006 11:08  

Post a Comment

<< Home