Friday, March 17, 2006

Lezzet Turu III

Sultanlarin Diyari'ndaki lezzet turumuz devam ediyor..

Isvicre'den koyuluyoruz yola. Bizi Hülya Sultan davet etmisti Cay Saati Sarayina. Yanindayiz ve türk kahvesinin yaninda bol tarcinli nefis Senbuse'lerinden ikram ediyor. Diyor ki; 15. yüzyil tip kitabi Nazmü't-tebayi'de gecmis bu tatlinin adi ve saray mutfaginda Ramazan, bayramlar, sünnet gibi kutlamalarda yapildigi kaydedilmis kaynaklara. Kahvemizi ve tatlimizi yiyip cikiyoruz Izmit'e dogru yola.

Izmit'te Mutfak Güncesi Sarayindan Saziye Sultan beklemekte bizi. Devlet-i Al-i Osmani'nin her yönüyle ilgisini cektigini ögreniyoruz bize sundugu Me'muniyye'leri yerken. Tatlinin adinin nereden aldigini soruyoruz anlatiyor bize. Adini Harun Resid'in oglu Me'mun'dan almis bu tatli. 1469'larda 2. Mehmet'in sofrasindan, bayram senlikleri ve yabanci elcilere verilen davet sofralari icin hazirlanmis. Me'muniyye'lerimizi yiyip cok memnun bir sekilde ayriliyoruz baska bir saraya dogru.

Kestaneler diyari, Osmanli'nin 1. baskenti Bursa'dayiz. Asma Dali Sarayinda Emine Sultan bize nefis Kestaneli Bulgur Pilavi yapmis. 15. yüzyilda yapilan bu yemegin daha sonraki yüzyillarda sofralardan kayboldugunu ve Esref Dede'nin tarifleriyle yeniden sofralara tasindigini ögreniyoruz. Tarifin kaybolmamamis olmasini ve bizimde bu pilavi tadabildigimize cok sevinerekten ayriliyoruz yesil Bursa'dan.

Istanbul'dayiz. Rümeysa Sultan'in Sarayindayiz. Görünce sultanimizi sasiriyoruz. Sanirim en genc sultanlarimizdan kendisi. Bizim icin nefis Acili Kisir yapmis. Kisirimizin tadina bakip ve tsk edip ayriliyoruz kücük sultanimizin yanindan.

Lezîze Sarayi'nin 3 tatli Sultan'inin misafiriyiz. Sahra Sultan bizim icin ilk türkce yemek kitabi olan Melceü't Tabbahin'den Zeytinyagli Enginar hazirlamis. HiKaYe'sini daha sonra anlatacaklarmis. Eger bulabilirlerse bir daha ki ziyaretimizde onlarin dilinden dinlemeyi umud ediyoruz ve bu leziz yemek icin tsk edip devam ediyoruz ziyaretlerimize.

Bir sonra ki duragimiz Istanbul'daki Sonsuz Nimet Sarayi. Sahibesi Hayat Sultan bizi Helvay-i Hakani ile karsiliyor. Nefis görüntüsü ve kokusu olan bu tatlinin dayanamayip hemen tadina bakiyoruz. Vee.. Helvay-i Hakani bizi kalbimizden vuruyor ;o) Tabagimizi bitirip tsk edip Amerika'ya dogru yol aliyoruz.

Cünkü New York'ta bizi Zinnur Sultan bekliyor Bizim Pastane Sarayinda. Gözlerimizi yapmis oldugu nefis tatlilardan alamiyoruz ve hangisiyle baslayacagimizi sasiriyoruz. Zinnur Sultan bizim icin Fistikli Keskül, Kuru Incir Dolmasi, Kaymakli Kayisili Tatli, Safranli ve Fistikli Saray Helvasi, Buz Kasede Hosaf, Bülbül Yuvasi ve Baklava yapmis. Yaptiklarini sunarken yapamadiklarini anlatiyor. Hosafimizi yerken bize neden buz kase icinde sundugunu anlatiyor; ".. Rivayete gore, Osmanli sarayinda hosaf, icine buz parcalari atarak tadini ve goruntusunu bozmamak icin kendi suyu dondurularak yapilan kaseler icinde sunulurmus..". Güzel sohbeti ve bize sundugu tatli ziyafeti icin tsk edip ayriliyoruz.

Yol uzun olunca Fransa'ya ulastigimizda aciktigimizi farkediyoruz. Imdadimiza bizi Sarayi'nda bekleyen Sarah Sultan yetisiyor. Ve bizi cok tatli sözlerle karsiliyor. Ardindan da Kazandibi sunuyor. Tatlimizin tadi mükemmel. Tsk ediyoruz ve bir sonraki davet soframiza dogru yol aliyoruz.

Ankara'da Zeytin Agaci Sarayi'ndayiz. Ev sahibimiz Asli Sultan kelimenin tam anlamiyla "Ser Zevvakin" olmus ve bize öyle bir lezzet sofrasi hazirlamis ki sormayin. Toyga Corbasi, Altüst Böregi, Luhum Pilavi, Kuru Fasulye Pilakisi, Patates Salatasi, Visne Serbeti, Kayisi Hosafi, Saray Lokmasi ve Ishakiye. Saray sofralarindan kalma 'Az yiyen melek, cok yiyen helak' olurmus sözü geliyor aklimiza. Fakat bu kadar nefis yemeklerin karsisinda insan helak olmayi göze alabildigi de bir gercek ;o) Bizim icin zaman ayirip, tek tek arastirip yaptigi bu leziz güzellikler icin tek tek tsk edip ayriliyoruz yanindan.

Yeni annelerimizden Emel Sultan'in Yemek Günlügüm Sarayindayiz. Bize Keskül yapmis. Henüz kendisinin tadma imkani olmadigini fakat yaparken tencereden güzel kokularin yayildigini söylüyor. Nefis tatlimizin tadina bakip, minik pasa icin tekrar saglikli uzun ömürler dileyip, aşi sIkIntilarininda gectigini umud ederek ayriliyoruz.

Ingiltere'de Rustic Sarayinda Betül Sultan'in davet sofrasindayiz. Acili Domates Corbasi ile basliyoruz ve ardindan Hünkar Begendi ve Tas Kebabi, Kabak Dolmasi, Kirmizi Pancar Tursusu, Zeytinyagli Enginar Dolmasi, Gül Hosafi ve Künefe geliyor. Hepsi birbirinden nefis görünen yiyeceklerin tadina bakiyoruz ve memnuniyetimizi belirtip bir baska davet sofrasina dogru yola koyuluyoruz.

Amerika'dayiz tekrar. Bu sefer New Jersey'de. Uzak Köse Sarayinda Alev Sultan karsiliyor kapida bizi. Bizim icin 15. ve 16. yüzyildaki Sultan Sofralarindan yadigar Helva-i Sabuni yapmis. Biz tatlimizin tadina bakarken ögreniyoruz ki; bu helvanin beyazi, kizili, sarisi, mavisi yapiliyormus o zamanlar sünnet dügünü senlikleri icin. Uzun süre de saklanabiliniyormus. Verdigi bilgiler ve leziz tatlisi icin tsk edip ayriliyoruz.

Isvicre'de Dilek Sultan'in davetlisiyiz Dilekce Sarayinda. Bizim icin Lalanga, Zerde ve Bademli Terbiyeli Tavuk Corbasi yapmis. Biz bu nefis yemeklerin tadina bakarken o da Lalanga'nin yapilisini ve Fatih'in en cok sevdigi tatli oldugunu ve o zamanki mutfak ve yemek kültüründen anlatiyor. Tsk ediyoruz ve kücük pasamizla da vedalasip eve dogru yol aliyoruz.

Yolda söyle bir misafir edildigimiz ve en az padisahlar, sultanlar kadar hürmet gördügümüz ziyafet sofralarini düsünüyoruz. Farkli saray mutfaklarindan cikan lezzetleri tadma imkani bulduk ve güzel yürekli sultanlarin sofralarina konuk olduk, yemeklerin HiKaYe'lerini dinledik onlarin agizlarindan. Hepsine tek tek tsk edip; eger sürcilisan ettiysek af olmasini diliyoruz.

Gezdik dolastik. Simdi yine Almanya'dayiz. Bu seferde benim Saray'imin davetlisisiniz. Bende sizlere Sultan Pilavi, Susamli ve Cörekotlu Pide Ekmegi, Irmik Helvasi (Irmik Tatlisi) yaptim. Afiyet ola!





Bu güzel ziyafet sofralarinin ardindan Istanbul'dan Kurabiyee Sarayi sahibesi Elif Sultan'dan davet aldik. Gecte olsa ona da ugramak istedik. Bize Saray Serbeti hazirlamis. Bu ferahlatici serbeti Sultan Vahideddin'in torunu olan Neslisah Sultan tarafindan bir sohbet sirasinda hazirlanip verildigini ögreniyoruz. Memnun kalarak ve tsk ederek oradan ayriliyor ve gezimizi burada tamamliyoruz..



Not: Ey ahali, eger ferman gönderipte davetlerine icap etmeyi unuttugumuz kisiler varsa lütfen hatirlatin.

28 Comments:

Blogger Dilek'ce said...

Bu görkemli ziyafet icin tesekkürler güzel katibem:)Suracikta biz bizeyiz galibam!

17 March, 2006 21:04  
Anonymous Anonymous said...

O kadar güzel anlatmışsınız ki zevkle okudum. nasıl sonuna geldiğimi anlamadım. Ev sahipliğiniz için çok teşekkürler :). Bu sefer biz katılamasak da okuması da çok çok zevkliydi.

17 March, 2006 21:24  
Blogger Hayat Güzel said...

Padişahlara layık birbirinden güzel lezzetleri bizlere hatırlatan tüm arkadaşlara ve bize gönül sarayını açan ev sahibimize teşekkürü bir borç biliriz.
Almanya'ya sevgiler...

18 March, 2006 10:35  
Anonymous Anonymous said...

Efendim, ev sahipliğinizden ziyadesiyle memnun kaldık.Teşekkürlerimizi kabul buyurun.Bu vesile ile tanıştığımızada memnun olduk.

19 March, 2006 22:44  
Anonymous Anonymous said...

cok guzel konu ve agirlamaydi.Tesekkurler Gulsen!Bu vesileyle tanistigimiza cok memnun oldum. sevgilerimle

20 March, 2006 11:37  
Anonymous Anonymous said...

öfff, maasaallah maasaallah, karnim acikti, ne yapsak ne etsek acep?? :) güzel ve bir o kadar da istah acici bir fikir.. tesekkürler...berlin´den selamlar...

21 March, 2006 20:41  
Blogger yEşiL said...

@Abla, Hayat, Emine ve Olsai; asil sizlere cok tskler. Evlerinizin kapilarini actiniz ve muhtesem yemeklerle agirladiniz bizi.

@Sule; lezzet gezimizi sevdigine cok sevindim :)

@Snm; bence hepsini tek tek dene. Kitap haline getirsek mi diye bile düsünüyorum son günlerde!? Berlin'e sevgiler :)

Saray Lezzetleri ve Sultanlarimiz ile..

22 March, 2006 11:03  
Blogger yEşiL said...

Ipek'cim sen bizi agirldagin icin tskler :)

24 March, 2006 19:22  
Blogger un4tunately said...

yani ne demeli bilemedim.. ellerinize sağlık.. yemiş kadar oldum :)

27 March, 2006 22:19  
Anonymous Anonymous said...

artık yazmayı bıraktın mı sevgili Gülşen?

28 March, 2006 08:00  
Blogger cenkunal said...

Osmanlının ilk başkenti,yanılmıyorsum İzmit olsa gerek.

29 March, 2006 23:45  
Blogger Güneşli Günler said...

Gülşencim bizi bu güzel ziyafetle başbaşa bırakıp sen nerelere gittin. Özledim ya gerçekten... Sevgilerimle...

13 April, 2006 08:40  
Anonymous Anonymous said...

gulsen'cim nerelerdesin ben senin o guzel hikayelerini ozledım...kendıne dıkkat et. sevgiler...
yoksa buralarda bırılerı senı uzdu mu, uzse bıle sen aldırma ne olur...
umarım telaşın tatlı telaştır;)

28 April, 2006 16:07  
Blogger un4tunately said...

zynep'in de dediği gibi inşallah sizin taraflarda tatlı telaşlar vardır da onun için bizler hikayelerinden mahrum kalıyoruzdur.. :)
Allah seni her daim mutlu etsin..

28 April, 2006 23:35  
Anonymous Anonymous said...

bu hikayee bitmesin lütfennn :((
bekliyoruz, ona göre :)
hosca bak zatina...
vesselam

02 May, 2006 20:44  
Anonymous Anonymous said...

nasıl heyecanlandım birden,sitendeki değişikliği görünce...hadi yeşilcim,yaz artık :)

ecemsu

03 May, 2006 17:02  
Blogger Güneşli Günler said...

Gülşen, dostları böyle hasret bırakmak olur mu, senin gibi gönül dostundan ayrı kalmak olur mu? Bir gelincik muştusuyla sevindirdin, devamını bekliyoruz... Sevgilerimle...

04 May, 2006 08:51  
Blogger MinikKalbim said...

Guzel HiKaYelerini ozledik ablam..

19 May, 2006 15:03  
Anonymous Anonymous said...

gülsen'cim bak yine geldim 1 merhaba demek için, umarım iyisindir, herşey yolundadır...
güzel günler dilerim sana...
hikayelerini özleyen 1 dost...
sevgiler.:)

22 May, 2006 16:32  
Blogger un4tunately said...

header değişmiş ama hala bir hareket yok.. nerelerdesin? bak herkes seni beklio :)

06 June, 2006 02:59  
Anonymous Anonymous said...

Ziyafetin icin tskler ederim. Farkli zaman ve mekanlarda bulduk kendimizi.

yine lezzet turunda görüsmek ümidiyle,

saygilar

12 July, 2006 21:04  
Blogger Nesrin DERİNKUYU said...

Güzel bir konu, Çok büyük zevkle olkudum Teşekkürler, :))

15 July, 2006 13:57  
Blogger Tuhfe said...

Gulsencim, ozledik ...

01 September, 2006 23:01  
Blogger ---OPTiO--- said...

hepsi birbirinden güzel görünüyo..yapan ellere saglik..

03 September, 2006 02:58  
Blogger sevdamavisi said...

selam

12 October, 2006 10:48  
Blogger sevdamavisi said...

riniz birbirinden güzel. özellikle de fındıklı olanlara bayıldım

12 October, 2006 10:48  
Blogger Wilwarin said...

Ya o kadar karnım acıktı ki bunları görünce =( Elinize saalık,hepsi çok güzeller..

21 October, 2008 18:54  
Anonymous Anonymous said...

Yefyjx [url=http://hermeskelly.finniwolf.com][b]hermes wallets[/b][/url] germes http://hermeskelly.finniwolf.com Cfqdii Yjidtj hermes kelly

19 April, 2013 05:32  

Post a Comment

<< Home