Friday, April 08, 2005

5. gün: Florensa (Florenz, Firenze)

Florensa.. 140 km ve 2 saate yakin bi yolculuk..


Iki kez gittik Florensa'ya.. (birde tatilin 7. günü) Hava her ikisindede muhtesemdi..


Ve Florensa'dayiz.. San Florenzo'nun yakininda olan ünlü 2 katli Mercato Centrale'dan görüntüler. Burada 1. katta peynir, balik, et, makarna, bakliyat türü, cerez, ..vs. 2. kattada meyve ve sebze reyonlariyla dolu bi yer. Gezi rehberinde anlatiklari kadar cok büyük bi yer diil. Belki ben Denizli'de daha büyük versiyonunu tanidigim icindir (Kaleicinde'ki pazar 4 katli olmali). Ama yinede cok hos bi yer..



San Lorenzo'nun icindeyiz. San Lorenzo Florenz'in en eski kiliselerinden biri. Renaissance yapiti. Ici Michalengo, Donatella ve Filipinno Lippi eserleriyle özellestirilmis.









Oradan ciktiktan sonra yolumuzda benim Italya'ya gitmeden önce CNNTürk'te izledigim ufak bi belgeseldeki yapitin yanindayiz. Bunu her 3 gezi rehberinin icindede bulamadim. Ilk gittigimizde göremedigimiz icin cok üzülmüstüm. Ama 2. gittigimizde tesadüfen hic beklenmedik bi yerde karsimiza cikiverdi. TV'de gördügüm sanki kocaman bi meydanda gibiydi. Bu adini bilmedigim yapit sakli bi yerde duruyor. Bu hayvanin agzindan akan sudan elinizi batirip burnunun üzerine oksayarak dilek diliyorsunuz. Ardindan demir paranizi hayvanin dilinin üzerine götürüp oradan akan suya birakiyorsunuz. Eger paraniz asagidaki parmakliklarin icine düserse dileginiz kabul olmus demektir :o)


Piazza del Duomo'ya dogru yürüdük. Burada 13. yüzyilda yaptirilan Santa Maria del Fiore katatrali, vaftizhane (Battistero di San Giovanni) ve duomo var.




icindeyiz..



Dua'da istek'te bulunmak icin istegi olanlar tarafindan yakilmayi bekleyen mumlar..

Ve dilek, dua yada istek agaclari.. :o)



Piazza della Signoria.. Burasi cok zengin bi mekan.. En solda Cosimos I (Reiterdenkmal) onun saginda Fontana del Nettuno (Neptun fiskiyesi). Michelangelo zamaniyla bu yapitin sahibi olan Ammannati'ye "Ammannati, Ammannati, che bel marmo hai rovinato" demis. Anladiniz mutlaka dimi ;o) Yani "Ammannati, Ammannati, yazik ettin güzelim mermer parcasini" demis. Ve Neptun'un az daha saginda Palazzo Vechio'ya ya giriste sol tarafta duran Michelangelo'nun yalanci Davud'u (yada taklit Davud'u). Orijinali 1873 yilina kadar burada duruyormus simdi ise Galleria dell'Academia'da. Elleri kendine göre büyük olan yalanci Davud'dan ablamda güzel bi foto var. Belki o koyar sayfasina..


Ve Neptun..



Oradan Medici ailesinin sarayi Ufizzi und Palazzo Pitti sarayini birlestiren (Pitti sarayina ait Giardino di Boboli'ye yani Boboli bahcelerine) giden sehrin en eski, en ünlü ve en efsunlu 7. yüzyildan kalma köprüsü Ponte Vecchio'nun üzerindeyiz. Arno nehrinin yikici sel sularina dayanmis ve 2. dünya savasinda yikilmamis bi köprü. Köprünün iki tarafindada cok harika bi manzara var. Bu köprünün üzerinde "Ask yeminleri" yapiliyor ve asagidaki resimlerdede görüldügü üzere kilitler ile simgelestirilip anahtari Arno nehrine atiliyor. Bizde ilk gittigimiz gün yeni evlenen ve fotograf cekmeye gelen bi cift ve düün konuklariyla rastlastik. Dünyanin her bi kösesinden gelen ve o gün orada olan turistlerle gitti bu güzel anilarinin kareleri gezi hatirasi olarak :o)





Köprüyü gectikten sonra Piazza Pitti'ye dogru gittigim Via Romana sokaginin sag tarafinda olan güzel dogal sabun, banyo yaglari, .. satan Bodyshop benzeri bi bayanin islettigi güzel bir dükkanin vitrininden..


Tatli bi geziyi tatlilarla bitirelim.. Florensa'ya ulasip arabayi Stazione Centrale (tren gari) yakinlarindaki otoparka parkedip Mercato Nuovo'ya giderken yolumuzun üzerinde iki bayan arkadasin calistirdigi "Forno di Stefano Galli" adli pastaneden sadece bir kac kare.


Gezimizden daha fazla fotograf koymak isterdim ama tadinda birakmak lazim :o) birazda yorucu oluyor "Hello"dan tek tek fotolar gönderip burada birlestirmek. Ama artik 2 günümüz kaldi. Yarin Volterra'dayiz ondan sonraki cumartesi günüde dönüyoruz..

Yeni bi güzel sehir ile..



Not: Baska bi Florensa gezisi okumak isterseniz buraya tiklayin!