Friday, May 13, 2005

Al Gözüm Seyreyle Salih


©Franziska Lang

.. Temel Reis isi gücü birakti, baliga cikmadi, ag örmedi, tekneleri boyamadi Salih’in martisinin kanadini iyi etmeyi kendisine is edindi. Türlü ilacla, merhemler sürdügü kanadi incecik bezler, ikiye üce yardigi kiprit cöpleriyle sardi sarmaladi. "Tamam" dedi "Salih Kaptan, bu tamamdir artik! Kusunun kanadi iyi olacak!". Sevinc icindeydi. "Göreceksin iyi olacak. Saglam martilar gibi ucacak martin. Birkac gün sonra gene gel bir bakalim kanada. Sonra da kanadinin bezini cözeriz. Ondan sonra da..". 'Ondan sonra da..' gökyüzünü gösterdi Salih. 'Haydi yallaaaah, su ayin altina kadar..'. "Gökyüzünün ardina kadar.." dedi Temel Reis.

Orada Zeytin adasinin kayaligina yan yana, bahar günesinin altina oturarak hic konusmadan denizin kiyisinda kendi kendisine dolasan martiyi sevincle, icleri mutluluktan tasarak seyrettiler. Temel Reis özenerek sardigi sigarayi tellendirdi.

Neden sonra Salih: 'Bu acikti,' dedi. 'Varayim gideyim de ona biraz balik tutayim su yukarilardan. Karni cok doyarsa yarasi daha cabuk piser, kemikleri daha kolay bitisir, degil mi?!'. "Git," dedi Temel Reis. "Daha cabuk bitisir. Git usagim ama, bizi de unutma.". 'Unutmam,' diye gürledi Salih, 'hic unuturmuyum?!'. .. (S. 336)

©Yasar Kemal (Al Gözüm Seyreyle Salih – Adam Yayinlari 1999)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home