Thursday, July 07, 2005

IFE'nin Cicileri..



IFE Padisah, U. ve E. ailelerinin 1. ve 3. torunlari. Dogum tarihi Göttingen sifahanesi tarafindan 06.06.2003 olarak kaydedilmistir. Babasi, Sultan Y. Han, annesi ise Sariogullar torunu Dilek Hatun'dur. Padisah IFE, kücüklügünden itibaren devrin en yüksek alimlerinden ders almasada; ev karistirma ve dagitma ilimlerinde basarili bir cocuktur. 2005'te 3 haziranda dede Sehzade A. Han ve anneanne S. Hatun tarafindan dil ögrenmek icin kisa süreligine Almaya'ya tayin edildi.

Burada dede Sehzade A. Han ile uzun yürüyüslere ciktilar ve cikmaktalar. Vesait-i nakliyyeye karsi büyük meraki olan IFE Padisah firsat buldukcada sarayda yasayan diger Hatun ve Han'lar tarafindan gezdirildi. Onunla sabahtan aksama kadar anneanne S. Hatun ilgilendi. Ara ara Sehzade A. Han ve S. Hatun'unun cocuklari Gülsen Hatun ve Hrauf Han ile de zaman gecirdi. Ilk günden bu yana cok ilgisini ceken Gülsen Hatun'un dolap ici gibi bölgelerinde barindirdigi hazineleri ile cok vakit gecirdi. Ve zamanla bu hazinenin üzerindeki hükümdarligini ilan etti. Gülsen Hatun, yegeninin kuvvetli oldugunu bildigi icin orayla alakadar olmayip bilgisayari ile mesgul oldu ve IFE Padisahtan cektigi bir kisim suretleri günlügünde yayinladi :o)

IFE Padisah, sert bir cocuk diildi. Anneannesi S. Hatun ile bütün gün dü-da dü-da'lar oynayip, top ile goool'ler atardi. Balonlara karsi büyük bir ilgisi ve meraki vardi. Makul hareket eden, cok sabirli olmayan, azim ve irade sahibi, sözüne ve vadine sadik, nazik, vakur ve güleryüzlü bir padisahti. Yalniz ailesine diil, cevresinide kendisini sevdirerek itimat telkin etmis ve saydirmistir. Onun hakkinda tarihte baska yabanci kaynaklar da iyi sehadette bulunmaktadirlar ve onun dirayetinden, sebatkarligindan, iyi ahlakindan ve daha bircok meziyetlerinden bahsetmektedirler. Kücük ve büyük sayisini bilmedigimiz oyun muharebelerinde bulunmusturdur. Dayisi Hrauf Han'i da cok kez yendigi rivayet edilmektedir. Emellerinin en basinda sözünü gecirtmek yer aliyordu ki, bu gaye icin calismis ve büyük ölcüde muvaffakiyet elde etmistir.

Suanda dede Sehzade A. Han ve S. Hatun'un sarayinda, Gülsen Hatun ve Hrauf Han ile kisa bir zaman icin birlikte yasamaktadir. Anne Dilek Hatun ve baba Y. Han ise yakinda ogullari IFE Padisahin ziyaretine geleceklerdir..