Sunday, October 30, 2005

Leyletu'l Kadr


©M. Hakan Özsarac

Önce Ali Bulac ardindan Iskender Pala'nin yazilarini okuduktan sonra bir türlü toparlayamadim cümlelerimi.. 10 bin aydan daha hayirli oldugu söylenen Kadir Gecemizin (Leyletul Kadr, Die Nacht der Bestimmung, The Night of Power) kadrine varabilmek arzusuyla..

Saturday, October 29, 2005

29 Ekim


©marmara.edu.tr

Kutlu olsun Cumhuriyet bayrami..

Thursday, October 27, 2005

Bòók Meme!



Tuhfe gecen ay beni kitap mim'i icin sobelemisti. Biraz gec olsa da ben yine yazmak isterim kitaplarimi ve HiKaYe'lerini. Dün odami uzun zamandan sonra toparlama firsati bulup toparlamama ragmen, yine de kitap raflarini cekmeyi sakincali buldum ;o) Durmadan cogalan kitaplara el-care lütfen!

  • Kac kitabim var?!
Kitaplarimi saymadim oldukca fazla. Gecen yillarda bazilarini satmayi düsünmüstüm sonra kiyamayip bir kartona koyup baska odaya kaldirdim. Ayrica pasta kitaplarim da farkli bi odada duruyorlar. Eger baska bir eve tasinacak olursam, kitaplarimla sigmayacagim kesin..

  • En son aldigim kitaplar:
Bu yil TR'den kitap almadan dönecektim ve sonra ablamla birlikte Pandora'dan ismarliyacaktik (ismarliyacagiz). Öyle konusmustuk fakat ben kitaplari görünce dayanamadim.. Iskender Pala'dan "Ansiklopedik Divan Siiri Sözlügü", "Müstasna Güzeller" ve "Kirklar Meclisi". Ibn Kayyim El Cevziyye'den "Peygamberimizin Maddi-Manevi Saglik Ögütleri". Gecen kistan bu yana alip almamakta kararsiz oldugum Sadik Yalsizucanlar'dan "Gezgin". Nathalie Stoyanof'tan "Beyaz Mutfak". Ve beni biraz hayal kirikligina ugratan Ender Sarac'tan "Doga'nin Sifali Eli" (benzeri kitaplarim oldugundan dolayi). Ama en yeni kitaplarim yolda babam beraberinde getirecek 1 kasimda TR dönüsünde :o)

  • En son okumakta oldugum kitap:
2. kez okudugum Safi Nidiaye'den 'Das Tao der Herzens' (Kalbin Taosu) okudum. Suanda yeni bir kitaba baslamadim..

  • Benim icin anlami olan 4 kitap:
Saint-Exupéry'den Kücük Prens. Elif Safak'i ilk kez bir tv reportajinda yeni cikan kitabi Mahrem'den bahsederken izledim ve hala onun anlatiklarini karaladigim zarfi saklarim. Ardindan hemen kitabini aldim ve cok hosuma gitti - o tv'de güzel seyler anlatan bayanin kitabi. Ve tabii ki icindeki Nazar Sözlügü'de. Sonra diger cikan kitaplarini aldim. Ve böylelikle Pinhan'la tanistim. Tüm okudugum kitaplari arasinda bu 2 kitabina takili kaldim. Ve son benim icin anlami olan 4. kitap olarakta Muhyiddin Ibn Arabi'den Ilahi Ask.


Sizin en sevdiginiz kitap yada yazar hangisi?!

Wednesday, October 26, 2005

Itikaf zamani..


©Sezin Temeltas

Aşıkların sevinçleri de kederleri de Hak’tır. Hizmetleri de, hizmetlerine karşılık aldıkları da Hak’tır. Bir aşık sevgilisinden başkasına bakacak olursa, o gerçek aşık değildir; onun aşkı boş bir sevdadır. Aşk öyle bir ateştir ki alevlenince sevgiliden başka ne varsa hepsini yakar, yandırır.. (Mesnevi, V / 586—588)


Dün aksam yattiktan sonra yeni bir itikaf zamanin geldigini düsündüm. 10 gün boyunca cile odalarina kapanan dervisler geldi aklima. 10 günü ibadetle geciren ask dolu yürekler. Kanadali bir arkadasim itikaf'a girdigini ve zorlandigini anlattiginda anlam veremistim. Belki o zamanlar yeni okudugum Michaela Mihriban Özelsel'in "Halvet'te 40 gün" adli kitabindan dolayidir. Bana 10 gün cok uzun bir süre gibi gelmemisti. "10 gün ne ki halvetin 1/4.." gibisine birseyler dedigimi hatirliyorum. Dün düsündüm de 10 gün kisisine göre 10 yila bedel olabilir. Itikaf zamaninda farkli sinavlardan gececegi ve kalbindekini yasacagi kesindir kisinin. Bir o kadar da o yapilan sessizlikteki ibadetlerle ruhununda yükselecegi, Özü'ne yakin olacagi, hissedecegi, büyüyecegi, ..

Kalblerimiz suanda itikafta olan kalplere yakin olsun ve Allah onlarin bu ibadetlerini kolay kilsin! Simdi söz Arzu'da.. Buyrun! :o)

Friday, October 21, 2005

SHF#13: Coconut Palm Chocolate Tartlet



I didn't want to miss this Sugar High Fridays. Because it has the thema dark chocolate, hosted by Lovescool. The recipe is from the book 'New Fast Food' of Donna Hay. Only I would not have thought that this "easy" recipe would be so laborious. I needed about 2.5 hours for this. Afterwards I still had to clear up the kitchen. But believe me, the final result is worth for all :o) Hmmm..

Coconut Palm Chocolate Tartlet
  • 2 egg whites
  • 1/2 cup of sugar
  • 2 cups of coconut palm rasps (finely grated)
Filling:
  • 1 1/4 cups of cream
  • 300 gr dark chocolate (chopped)
Mix the egg white, sugar and coconut palm rasps in a bowl. A few times I covered this mix with wet hands or a spoon. Put it into 8 little muffin forms so that it covers the ground and the sides and forms a dished plate. Bake in the oven for 8-10 minutes until they get golden-brown. Let them cool for a minute and then remove them from the little forms. Bring the cream almost to melt on the stove. Take it from the stove. Add the chopped schokolade and stir it until it the mass gets smooth. Pour this filling into the coconut palm tartlet bowls and let all cool.

Wednesday, October 19, 2005

SHF#13 Hindistan Cevizli Cikolata Tartölet



Bizim yemek etkinliklerimizden sonra; bu son Sugar High Friday'e mutlaka katilmak istedim cünkü konusu bitter cikolataydi. Ev sahibi Lovescool idi. Tarif Donna Hay'in Fast Food kitabindan. Cok basit bir tarife benziyordu fakat daha sonradan oldukca zahmetli oldugu ortaya cikti. Yapim da 2.5 saat gibi zaman gecirdim. Zaman sizi korkutmasin sanirim ben oldukca yavas calistim. Bir daha ki sefere daha ince rendelenmis hindistan cevizi ile yapacagim bu islemi. Cünkü elde ettigim hindistan cevizli tarletleri oldukca hosuma gitti ve meyveli verziyonlarda kullanmak istiyorum..

Hindistan Cevizli Cikolata Tartölet

  • 2 yumurta beyazi
  • 1/2 sb seker
  • 2 sb hindistan cevizi rendesi (cok ince rendelenmis)
Ici:

  • 1 1/4 kutu krema (yaklasik 250 ml)
  • 300 gr bitter cikolata (dogranmis)
Yumurta beyazi, hindistan cevizi ve seker bir kabin icinde karistirilir. Bu karisimdan kasik yardimiyla yada önceden isladiginiz ellerinizle 8 tane yaglanmis muffin formuna paylastirilir ve tartlet formu alacak sekilde yayilir. 8-10 dakikaligina altin kahverengisi bi ton alana dek 180°C'de pisirilir. Firindan cikan tartöletler 1 dk bekledikten sonra dikkatlice formdan cikartilir ve sogumaya birakilir. Ici icin krema tencerede isitilir ve pismeye yakin ocaktan alinir. Sicak kremanin icine cikolata parcaciklari ilave edilir ve güzelce cikolata eriyene dek karistirilir. Elde edilen ic malzeme tartletlerin icine bosaltilir. Ve sogumaya birakilir. Afiyet olsun!



Yaziyi ekleme tarihi 25.10. Bitter cikolata ile katilan diger katilimcilar burada!

Tuesday, October 18, 2005

Kitap Fuari


©All Photos by Frankfurter Buchmesse

57. Frankfurt Kitap Fuari yarin kapilarini aciyor. 19.-23.10.'a dek sürecek kitap fuarinin bu yil ki ev sahibi Kore. Fuar sadece son iki günü halka acik. Yarin ki mavi koltuk konuklarindan birisi Ken Follett yeni kitabi 'Whiteout'tan okuyacak..

Malum duymayan kalmamistir, bu yil ki Baris Ödülü Orhan Pamuk'a verilecek pazar günü. Pazartesi saat 13.00'de Giessen'de Uni Hauptgebäude'da konusmasi olacak. Ardindan Giessen'deki Ferbersche Buchhandlung'da kitaplarini imzalayacak.

Saturday, October 15, 2005

Ye#3: NaR



Taneleri hem Pearl of Orient, hem de peygamber göz yasi olarak adlandirilan Nar bu ay ki etkinlik konugumuz. Ev sahibi ablamdi. Nari sectigine ben cok sevinmistim. Malum tatlilarin yanina cok yakistigi kadar tuzlu, etli yemeklere de güzel yakisan bir meyve idi. Sadece biraz hüsrana ugradik nar konusunda. Ilk aldigimiz narlarin hepsi pembe ve hatta nerdeyse renksiz diyebilecegimiz kategoride cikti. En pembesi ile yaptim ilk tarifleri. Daha sonra kirmizi taneli nar bulunca gün icinde bol bol narli yemekler tükettik. O yüzden biraz cok gibi gelebilir narli tarifler. Etkinlige özel sadece ilk 3 tarifi yaptim digerlerini de fikir olsun diye ekliyorum.

Narli Hashasli Turta

Keki icin:
200 gr un
3 yk kabartma tozu
100 gr seker
1 paket vanilya sekeri
3 yumurta
100 gr tereyagi
100 ml soda
75 gr hashas

Kremasi icin:
400 ml krema
1 paket krema sertlestiricisi
Nar taneleri ve kirmizi tart jölesi

Kek icin tüm malzemeleri bir kaseye koyup karistirdim. Firinda 180°C'de 30 dakika pisirdiktean sonra sogumaya biraktigim keki soguduktan sonra ortandan ikiye ayirdim. Cig kremayi krema sertlestiricisi ile cirptim. Sonra 1/3 kremanin icine nar taneleri ekledim. Bu narli kremayi pastamin orta kismina sürdükten sonra diger krema ile pastanin disini sivadim. Üzerine nar taneleri ve tart jölesi ile süsleme yaptim. Afiyet olsun!




Narli Pralin Rulo ve baska Pralinler

1/2 sb ince kiyilmis antepfistigi
100 gr badem ezmesini
1/2 sb kadar krema (cirpilmis)
Nar taneleri
100 gr kuvertür (dark)

Badem ezmesini antep fistigi ile güzelce yogurduktan sonra yaklasik yarisini kopartip merdane yardimiyla bir strec folyonun üzerinde actim. Daha sonra icine krema sürüp ve nar taneleri serpistirdikten sonra folyonun yardimiyla rulo seklinde sardim. Minik rulolar kestim. Daha sonra da üzerine üstteki fotodaki gördügünüz gibi benmari uslü eritilmis kuvertür ile cizgiler yaptim.



Kalan badem ezmesi ile ortalarina nar taneleri yerlestirerek farkli pralinler yapip eritilmis kuvertüre batirdim. Bazilarinin üzerine antep fistigi serpistirdim. Bazilarina da kuvertür katilastiktan sonra kakao eledim. Cok lezziz oldular!




Narli turtanin keki icin kullandigim Dr. Oetker'in Schüttelkuchen Nr. 2 kitabinda Narli Tart'i kesfettigim icin son olarak onu da denemek istedim. Fakat bu tarifte narin kesinlikle kirmizi olmasi gerekiyor. Lezzeti cok güzeldi fakat kitaptaki gibi icinde nar tanelerinin görünmemesi rahatsiz etti beni.

N a r l i T a r t
170 gr un
1 tk kabartma tozu
150 gr seker (ben 100 gr kullandim)
1 tk limon kabugu rendesi
2 yumurta
125 g tereyagi
4 yk buttermilk (ben süt kullandim)

Malzemelerin hepsini karistirip tart formuna bosaltiktan sonra 200°C'de 20-25 dk firinda pisirdim. Soguktan sonra üzerine (kakaolu) krema sürdüm ve nar serpistirdim. Afiyet olsun!




Rezene kavurmasi. Annem gecen zaman icinde taze rezene almis ve kavurmasi yapti. Onun öncesi Sibel'in Kahvesi'nde görmüstüm 'Arapsaci Kavurmasi' adli yemegi. Fakat 'bizde de ayni adli yemek var mi?!' diye sormayi unutmustum anneme. Bu vesile ile de o sorumu da sormus oldum. Bu yemegi annem rezeninin faydalarindan dolayi yapmis. Rezeneyi kavurduktan sonra üzerine yogurt döküp nar taneleri serpistirilerek servis yapiliyor. Rezene sevmeyenler ispanakla da deneyebilir.




Narli Yogurt Toplari icin tam bir tarif vermiyecegim. 10% yagli süzme yogurttan toplar yaptim kavun kasigi yardimiyla. Üzerine zeytin yagi gezdirdikten sonra nar ve kirmizi biber serpistirdim. Nane de eminim güzel giderdi. Labne peyniriyle de yapilabilecek lezziz bir aperatif.



Son olarakta baska bir kitabi karirsitirken buldugum güzel ve ferahlatici bir tarif. Bu tarifi Marokko'da Fas'da anneler okuldan dönen cocuklarina sunarlarmis. Narin ve portakalin faydalarini düsünecek olursak tam bir vitamin bombasi.

Hassir romman b'limmum
(Taze sikilmis portakal ve nar suyu)
Tarif: Rezepte aus der Kasbah

1 narin suyu (ben 2 yk nar surubu kullandim)
250 ml taze sikilmis portakal suyu
2 tk portakal cicegi suyu

Hepsini karistirip bardaga bosalttiktan sonra icine buz konup icilmesi tavsiye ediliyor sicak havalarda. Biz IFE ile aninda ictik :o)

Afiyetle.. Tadina ve rengine doyum olmayan NaR ile..




Narli baska sitelerden lezzetler: Narli Maracuja Turta, Portakal Salatasi, Ispanakli Salata, baligin icinde nar, Muhammara, Maskarpone Dondurmasi ve 1001 gece mutfagindan lezzetler kitabindan etli narli lezzetler. Son olarakta Hürriyetim'de 2.5 yil evvel yayinlanan tarifli güzel bir yazi.

Tuesday, October 11, 2005

Ruha Gida..



  • Yansimalar (A. Senol Filiz ve Birol Yayla) her 4 albümü. Özellikle 2. albümleri olan Bab-i Esrar ve son albümleri Pervane
  • Vuslat (Suren Asaduryan ve Yansimalar) - eski bir enstrumental calisma fakat bendeki yerini hic bir zaman kaybetmedi..
  • Mahur ve Miras (A. Senol Filiz, Birol Yayla, Samim Karaca, Taner Sayacioglu, Kemal Caba, Lütfiye Özer) – biraz eski bir albüm olsa da sazsemaileri esliginde eski Istanbul yolculugunda ve farkli yolculuklara götürebilecek 2 tane güzel calisma
  • Gecenin Sesi (Basar Dikici) – benim hosuma giden calismalardan birisi.. ve tamamen enstrumental
  • Hayal Gibi (Göksel Baktagir & Ceyhun Celikten) – Saz semaileri agirlikli güzel bir calisma. Kanun sesisyle hayal gibi bir yolculuk yapmak isteyenlere..
  • Kanun’a devam diyenler Göksel Baktagir üstadin Okyanustaki Sesler ve Sezgiyle Seslenisler
  • Sufi Voices – enstrumantal güzel bir calisma (ney, bendir ve tanbur)
  • Ney (The Sufi Cry Out) – estrumental ney esliginde bir maneviyat ve huzur yolculugu davetine cagiriyor..
  • Nida Duet (Guitar/Ney) - Gitar ve neyin güzel bulusmasi..
  • Neva (Salih Bilgin ve Murat Aydemir) – bu saydiklarin icindeki en dingin calismalardan birisi..
  • Ask-i Neyzen (Ilhan Barutcu) – biraz daha farkli ve daha dingin bir ney muzigi cd’si..
  • Israk Ilhamlari (Sufi Trance) – kendileri elektronik muzik ile etnik müzik harmani diye adlandiriyorlar bu hareketli calisamayi.
  • Ask Zinciri – cogunu tv’den tanidigimiz enstrumental bir calisma
  • Tekke (Sufi Rhytum) – enstrumental hos bir calisma
  • Coverini bulamadigim Fasil’dan Fasil’a diye bir cd gecti elime. Diger cd'lere nazaran enstrumental bir calisma diil..
  • ve son olarakta Kudsi Ergüner'den Islam Blues ve Sufi Music of Turkey’i de unutmamali. 2 güzel enstrumental calisma..

Saturday, October 08, 2005

In The Pink



On thursday I told about the new blog event, which is an online food blogging event initiated by Emily from La Dolce Vita to raise breast cancer awareness named In The Pink. So now here is my Pink entry.

Yesterday I made my own creation of pink pralines with almond paste and whole almonds. My nephew was crazy to eat one as he saw the pink almond paste. He wanted to eat all of them at once. I baked the almonds for a better taste in the oven - the flat were removed before. I mixed 50g almond paste with 1 pinch ecological red food color (red prays powders). afterwards I coated the almonds in each case with almond paste and covered with dark chocolate. (From 50g almond paste I received 18 almond pralines).

With pink loves.. :o)

Thursday, October 06, 2005

In The Pink


©Gräfe und Unzer Verlag (from the book Tolle Torten)

Bugün sizlere farkli ve yeni bir yemek etkinliginden bahsetmek istiyorum. Haber vermekte son günlerdeki telasimdan dolayi geciktimse de; 2 günümüzün oldugunu düsünerekten yaziyorum bu yazimi.

Kansere karsi duyarliligi artirmak adina, ekimi 'kadin gögüs kanseri bilgilendirme' ayi olarak belirlemisler. Estee Lauder 1992 yilinda kurdugu Breast Cancer Research Foundation resmi sitesi diyebiliriz. Bu kurulus E. Lauder'in - gelirlerini ünlü ve zengin müsterilerine yaptigi pembe kurdaleli ürün satislarindan sagliyor. Onun disinda bir cok yerel kosmetik firmalarida üzerinde "Take Care" yazili pembe silikon bilekliklerin satimi ile destekliyor bu aksiyonu. Ünlü Nicole Kidman, Sarah Ferguson, Anne Heche,.. gibi isimler de halk icindeki tanitimi daha da hizlastiriyor ;o)

Bu kadar reklam yapmamin nedeni bu yukarida adi gecen kurulus icin diil sadece bu kamyaya göstermek istedigim duyarliliktan ötürü. Simdi asil konumuza dönelim. Yemek etkinligi diyordum.. 1.5 hafta evvel Kanada'da yasayan Emily yeni bir yemek etkinligi baslatti. Bu etkinligi adi 'In The Pink'. 7. - 9.10. tarihleri arasinda herhangi pembe bir tarif yapip blogunuzda (ingilizce olarak) yayinliyorsunuz. Ve daha sonra o linki 'In The Pink' baslikli bir email ile Emily'e emily_loke@hotmail.com adresine gönderiyorsunuz. Bende gelecek 2 gün icinde katilmayi düsünüyorum.. Daha detayli bilgi icin!


In The Pink ile.. :o)

Wednesday, October 05, 2005

Ya Sehri Ramazan


©Emre Yalcin

Ramazan geldi derken ilk gününü geride biraktik.. Evet, bu önümüzdeki her günü bayram denilen bir ay alistigimizdan farkli ve canli gececek. Ramazan'a has tadlar:

  • Hurma (Kur'an ve hadiste övülen, manevi yapiyi güclendirici ve tasavvufta 'ilmin sirrini' tasidigi söylenen yiyecek)
  • Ramazan pidesi (cocuklugumdan hatirlarim TR'deki pidecilerin önündeki iftar öncesi beklenilen uzun siralari)
  • Iftar sofralari (bütün gün aksama dek süren hazirliklar ve aksama sofraya konulan onlarca yemek cesidi icinden 'hangisini yesem' diye zorlandiginiz davet sofralari)
  • Ramazan davulcusu (sadece ana haberlerinde onlardan Ramazan boyunca haber alsakta)
  • Teravih Namazi
  • ve teravih sonrasi cayin beraberinde yapilan 'nerede o eski Ramazanlar?!' baslikli muhabbetler ;o)
Ayri bi sevincte; bu yil ki Ramazan icin özel tv'deki programlari. 3 tane benim düzenli olarak izlemek istedigim program var:

Bu aksam bu son saydigim 2 ismi izledim. Biraz benim alismam gerekiyor onlarin anlatim tarzlarina. Kitaplarindan ve radyo yayinlarindan biraz daha farkli oluyor insanlari tv'de izlemek ve dinlemek..

Son olarakta 20-30 ekim tarihleri arasinda Köln (Neustadt) gerceklestirilecek olan Sadabat (Ramazan Kutlamalari) var. Sanirim Almanya'da ilk kez. Gelecek yil Berlin ve Münih'in de benzeri organize yapacagini biliyorum sadece..

Hepinize 'Gecmis Olsun' dilekleriniz icin tekrar ayri ayri tsk ederim! Ve bu güzel ayinizi kutlarim. Hayirli Ramazanlar.. :o)